Visa i Google Maps
Tillhåll
Som Ni ser på kartan så håller vi till i korsningen Malmbergsvägen, Hantverkargatan.
Ni hittar oss alltså i källaren på det gråa huset, första ingången från Hantverkargatan.
Utrustning
Vi har väl utrustade lokaler för mörkrumsarbete, studiofoto samt montering av bilder. Utöver det finns även möjlighet till inscanning och utskrift i A3+ format.
Verksamhet
Medlemsträff andra helgfria måndagen varje månad kl 19:00. Vi träffas för att se på bilder, håller kurser, mm.
Tävlingsverksamhet där klubben ser till att medlemmarnas bidrag skickas till resp. tävling.
Utflykter till intressanta ställen ur fotosynpunkt.
Utställningar, där Gällivare vintermarknad varit en årlig tradition.
- Medlemskap
Avgifter | |
Vuxen | 200 kr |
Senior fr.o.m 65 år | 100 kr |
Ungdom t.o.m 20 år | 100 kr |
Familjemedlem | 50 kr |
Skåp | 100 kr |
Mörkrumsavgift | 200 kr |
Klubbens PG: 48 03 22 – 7
Swishnummer: 123 143 60 70
Hej. Nu har jag betalt medlemsavgiften.
Hej, jag har betalt medlemsavgift via swisch, här är mina kontaktuppgifter:
Cecilia Jönsson, Guldringen 14, 98239 Gällivare, cecilia.j-son@telia.com, 0702526266.
Hej Fotoklubben!
Alla era medlemmar är varmt välkommen på vernissage av våra sommarutställningar, onsdag den 19 juni, kl. 18:00. I första salen visar vi De åtta årstiderna av Gällivarefotografen Serkan Günes och i den andra Hantverk, ett levande kulturarv.
Kom och se hur Serkan Günes följt den oerhört vackra naturen i vårt närområde under ett år. Han är en svensk-turkisk fotograf och är mest känd för sitt unika sätt att porträttera den nordiska naturen på platser där människan har haft så liten påverkan som möjligt. 2009 blev han utnämnd till Årets Naturfotograf av Naturvårdsverket. Enligt Maria Ågren, dess dåvarande generaldirektör, har han “mästarens förmåga att fånga skönheten i vardagliga landskap, liksom självklarheten i det exotiska”. Redan nu kan du få ett smakprov på hans nästan magiska fotografier: https://www.serkangunes.com/
I Hantverk, ett levande kulturarv får du möta äldre traditionell samisk hård- och mjukslöjd, varvat med nytillverkade föremål av flera lokala hantverkare. Till exempel knivar, väskor, kåsor, korgar, mjölkkärl, syfodral, lasson och band. Dessutom ingår flera nya glaskonstföremål som är inspirerade av samiska motiv i utställningen. Genom att sätta samman gamla och nya samiska hantverk kan du tydligt se att traditionen lever vidare och att den är vital. Detta innebär att många samtida hantverkare här i norr gör en mycket stor insats eftersom de förvaltar ett ovärderligt kulturarv åt framtiden.
Läs gärna mer om Serkan Günes och hans fotokonst.
De åtta årstiderna
De flesta av oss är vana vid tanken på fyra årstider; vår, sommar, höst och vinter. Men, i några delar av världen räcker inte fyra årstider till för att beskriva naturens skiftningar under ett år. I många generationer har samerna därför utgått från åtta årstider, något som faller sig naturligt så här långt norrut. Serkan Günes visar i sin utställning att varje årstid har sin egen karaktär, själ och färgskala.
När Serkan Günes besökte Norrbotten blev han så fascinerad av landskapet att han flyttade hit. Med stor nyfikenhet och entusiasm undersöker han naturen och årstidernas skiftningar. Hans välutvecklade sinne för färger och former gör att han kan se och lyfta fram spännande detaljer i naturen som vi andra lätt missar.
Få ställen har bättre förutsättningar för landskapsfotografering än världsarvet Laponia, som ligger mellan Gällivare och Jokkmokk. Det magnifika landskapet bjuder på Sveriges största område av myrar och urskogar. I området finns vidsträckta fjäll och flera av topparna når runt 2000 meter. Naturen i Laponia är i stort sett orörd, med få invånare och vägar. Samerna har bott här i tusentals år och subtila spår av deras uråldriga kultur kan fortfarande ses i naturen.
Om Serkan Günes
Serkan Günes föddes i Istanbul och emigrerade till Sverige som tjugoåring. Han bodde först i Stockholm år 2000 och flyttade 2015 till Gällivare. En intervju i Kamera&Bild från 2015 ger en bild av hur det gick till. I denna beklagar sig han sig över att det inte var någon riktig vinter i Stockholmsområdet och berättade att han skulle åka norrut för att ta lite fina vinterbilder. Han fann vad han sökte och blev kvar i Gällivare.
I sina naturfotografier kombinerar Serkan Günes bland annat element av dokumentärfotografi och konstfotografi. Vid sidan av komposition arbetar han mycket med att få rätt ljus i fotografierna. Han beskriver sitt sätt att skapa som ”slow photography”. Det går inte att stressa fram bilderna, utan arbetet måste få ta sin tid. När han kommer till en ny plats vill han helst andas in miljön och känna sig hemma innan han börjar se vart bilderna finns.
Serkan Günes arbetar främst i Norden, men har även fotograferat och lett workshops i flera europeiska länder, Asien, Tanzania och på Svalbard. Hans fotografier är vida publicerade i Europa och Asien. Vid sidan av Årets fotograf har Serkan Günes bland annat vunnit det prestigefyllda priset Eric Hosking Award: Wildlife Photographer of the Year vilket delas ut av Naturhistoriska museet i London och BBC Wildlife Magazine.
Böcker av Serkan Günes:
– “Stockholm – sjön, skogen & skärgården”, 2011, Balkong Förlag
– “I huvudet på fotografen Serkan Günes”, 2013, Dext Förlag
– “The Land of Eight Seasons”, 2017, Eget Förlag
Utmärkelser
2017 – Ettårigt arbetsstipendium av Sveriges Författarfond
2015 – Nebbeboda vistelsestipendium, av Olofströms kommun
2011 – Abiskostipendiet, av prins Carl Gustavs stiftelse, länsstyrelsen i Norrbotten och Svenska Turistföreningen
2011 – Ettårigt arbetsstipendium av Sveriges Författarfond
2010 – Årets naturfotograf 2009, av Naturvårdsverket
2006 – Eric Hosking Award: Wildlife Photographer of the Year, av Naturhistoriska museet i London och BBC Wildlife Magazine
Än en gång varmt välkomna!
Björn Pettersson
Intendent vid Gällivare museum
Tel: 0970-818 365
Mob: 070-511 35 90
Bjorn.Pettersson@gallivare.se
Betalat medlemsavgiften via swish!